Jako Papağan Yemi
Ülkemizdeki Jako başta olmak üzere Papağan besleyenlerin bir çoğu kuşlarını genellikle sadece Dakota çekirdeği veya saçma sapan preslenmiş pellet yemleri ile beslemektedir. İki beslenme türü de son derece yanlıştır papağanlar doğal hayatların da kendiler için en faydalı tohum türleri meyveler ve taze yeşilliklerle beslenirler ağaçlarda yakaladıkları küçük böcekleri yiyerek de protein ihtiyaçlarını karşılıyorlar, tabi ki biz kuşlarımıza böcek yedirmeyeceğiz.
Protein ihtiyaçlarını haftada 1 2 gün bir adet haşlamış yumurta vererek karşılayabiliriz. Bunun dışında papağanların günlük beslenmelerinde ise Aspir başta olmak üzere onlar için en faydalı tohum türlerinden oluşan kaliteli yemlerle beslemeliyiz yemin içindeki çekirdek miktarı maksimum %20’yi geçmemelidir, örnek olarak bu konuda en başarılı firma USA üretimi Golden Feast markasıdır.
Yemin %60’ı Asipir, Keten, Kenevir, Ardıç VB tohumlardan oluşur, %20’si Elma, Muz, Kuş Burnu, Hünnap kurusu gibi, papağanlar için son derece faydalı meyve kurularından oluşur, kalan %20’lik kısmı da çekirdek türlerinden oluşuyor, Golden Feast yemlerini BURADAN sipariş verebilirsiniz.
Not: Kuşunuza bu yemi verdikten sonra sadece taze meyve ve yeşillik ikram etmeniz yeterlidir diğer tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir yemdir, bu yeme geçtikten sonra 1-2 ay içinde kuşunuzun tüy yapısındaki değişimi fark edeceksiniz.
Papağan Beslenmesi: En faydalı Tohum Türleri
Dünya üzerinde papağanlar, alt türleri ile birlikte 350 den fazla çeşite sahip olup 15. yy’dan itibaren evcilleştirilmeye başlanmış ve evlere farklı bir ambiyans sağlamış kuş türleri arasında yer almaktadır. Tür çeşitliliği fazla olduğu için kısaca evde beslemeye uygun olan papağan türlerini sıralamak daha faydalı olacaktır. Küçük papağan türleri nin boyları 10 ila 20 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Bu tür papağanlar evlerde en sık görülen türlerdir. Küçük boy papağan isimleri: love birds, cennet papağanı, muhabbet kuşu, parrotlet, kırmızı göğüslü papağan, sultan papağanı, kırmızı omuzlu Amerikan papağanı, monk parakeet ; Orta boylu papağan türleri çıplak gözlü kakadu, geniş çeneli kakadu, goffin kakadu, kırmızı göğüslü kakadu, sarı taçlı kakadu, sitron tepeli kakadu, mavi gözlü kakadu, kükürt taçlı- sülfür kakadu, uzun gagalı kakadu, molukan kakadu, beyaz kakadu ; Büyük papağan türleri grey parrot, amazon parrots, eclectus parrot, hawk-headed parrot, macaws palm cockatoo parakeets ve alexandrine parrot olarak bilinmektedir. Bu türlerde papağan beslenmesi yasaldır. Ancak yırtıcı klasmanında bulunan bazı türlerin beslenimi yasaktır. Papağan beslemede tohum türleri bir çok çeşitte karşımıza çıkmaktadır.
En Faydalı Tohum Türleri
Tohum türleri iki kısımda kategorilendirilir. Yağlı tohum türleri: Kenevir, keten, susam, şalgam, lahana ve turp; Unlu tohum türleri : İnce yem, darı, yulaf, bulgurdur. Papağanların beslenmesinde haşhaş, kimyon, anason lahana, salata, teve dikeni, hardal, semizotu en faydalı tohum türleri arasında yer almaktadır. Hem besleyici hemde güçlendirici etkiye sahiptir ancak belirli miktarda verilmeleri hayvanın sağlığında bozulma yaşanmaması için önemli bir detaydır.
Papağan Yemlerinde Ölçek Miktarları
Papağan yemlerinde ölçek miktarı hayvanların sağlıklarının olumsuz etkilenmemesi için dikkat edilmesi en önemli hususlardan bir tanesidir. Fazla ölçek verilme halinde değerleri bozulabilir, çok kilo alabilir hatta ölebiler. Verilecek olan miktarları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Şalgam tohumu- 2 ölçek
- Kuş yemi- 5 ölçek
- Keten tohumu- 1 ölçek
- Kenevir- 1 ölçek
- Akdarı- 1 ölçek
- Haşhaş tohumu – 1 ölçek
Bu togumların arasına 1 ölçek kadarda diğer tohumların karışımlarından ekleyebilirsiniz. Sıcaklık değişimlerine bakarak bu tohumları nişastalı ve kızıştırıcı tohum türleri ile yer değiştirebilirsiniz. Papağan beslenmesi konusunda bu ölçek miktarları dikkate alınmalıdır.
Tohum Türlerinin Özellikleri
Tohumlar toprağa ekilip bitki olabildikleri gibi kuşların ana besin kaynağıda olabilmektedir. Özellikle papağan ve muhabbet kuşu gibi türlerin beslenmesinde önemli bir yere sahip olan bu tohumların türlerinin özellikleri çeşitli faydalar sağlamaktadır.
Şalgam Tohumu
Papağan beslenmesi sürecinde en önemli kaynaklardan olan tatlı bir tohum türüdür. Sindirimde gerekli olan yağ oranını içerisinde barındırır ve yuvarlak siyaha yakın koyu kırmızı ve koyu mor renklerinde görülür. Ülkemizde bir diğer adı olan Yabani Şalgam(repiska) olarakta bilinir.
Repiska
Yuvarlak bir şekle ve mor ile kırmızı arasında ki bir renge sahip olan bu tohum türü şalgam tohumundan boyut olarak daha küçüktür. Kanarya tarzı hayvanlara verilmemelidir. Bir diğer adıda Yabani şalgam tohumudur.
Kuş Yemi
Kanarya yemi olarakta bilinmektedir. En önemli besin kaynaklarından bir tanesidir. Saman sarısına benzer renge sahiptir, unlu bir tohumdur, azot ve kiret yönünden oldukça zengindir. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Nijer
Uzun yuvarlak bir şekle ve siyah renge sahiptir. Oldukça kuvvetli bir tohumdur, kuşta kızdırıcı olma özelliğine sahiptir. Afrika ve Güney amerika taraflarında yetişir, verilen ölçek miktarı az olmalıdır. Fazla verilmesi halinde kuş çok fazla yağlanır ve zamanı gelmeden kızışmış olur.
Kolza
Şalgamla benzer özellikleri taşımaktadır. Tadı daha acı ve içeriği daha yağlıdır. Yuvarlak şekilli ve mor renklidir. Papağan beslenmesi aşamasında Kolza önemli bir yere sahiptir.
Keten Tohumu
Uzun, yassı, kahve renkli bir görüntüye sahip olan bu tohum oldukça yağlıdır. Papağanın bağırsak, sindirim sistemi çalışmasını düzenler ve kabızlığı önler. Omega 3 açısından oldukça zengin bir tohum türüdür.
Trup
Yuvarlak, iri ve kırmızı renkli bir tohumdur. Tadı oldukça acıdır. Besleyici bir gıdadır, kızıştırma özelliğine sahip olduğundan kuşa fazla verilmemelidir.
Yulaf Bulguru
Unlu bir tohumdur. Serinletici, kuvvetlendirici besinler arasında yer almaktadır ve fazla verilmesi kuş açısından oldukça zararlıdır. Sade ve fazla verilmesi durumunda kuşta zamansız tüy dökümüne sebebiyet verir.
Kenevir
Kimi yörelere göre kendir, hintkeneviri, çedene yada çetene olarakta bilinen bu tohum türünün devlet kontrolünde üretilmesi zorunludur. Bu durumun sebebi uyuşturucu madde üretiminin önmenlesine yönelik bir tedbir almaktan kaynaklanmaktadır. Haftada bir verilmesi daha faydalıdır.
Buğday Bulguru
İlk olarak buğdayın kabuğu çıkarılmalı ve kaynatılıp kurutularak taneler kırılmalıdır. Bu işlemin ardından ortaya nişasta bakımından zengin bir ürün çıkmaktadır. Besleyicilik oranı oldukça fazladır.
Kolza
Yuvarlak şekilli, siyaha yakın mora yatkın bir renge sahip ve yağlı bir tohumdur. Un oranı oldukça fazladır. Tadı acıdır.
Darı
Rengi beyaz veya sarı ve yuvarlak şekle sahip tohumlardır. İçeriği unludur. Kuşlar akdarı türünü daha çok severler. Fazla miktarda verildiği taktirde sesde kısılma yapabilir.
Darıca
Pirinç darısı özünden üretilmektedir. İçeriği protein ve vitamin zenginidir. Kuşun sinir sistemine oldukça faydalı ve besleyici bir yemdir.
Papağaların Kış Yemlerinde Karışım Miktarı
Papağanlara kış aylarında yağ bakımından zengin ve besleyiciliği yüksek yemler vermek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu yemlerin ölçeklerinde aşırıya kaçmak hayvanınıza ciddi zararlar verebilir. Aşırıya kaçılmadan normal miktar olarak adlandırılabilecek yem ölçekleri şu şekildedir. Kış yemleri karışım miktarı şu şekilde sıralanabilir.
- Şalgam tohumu- 4 ölçek
- İrmik – 2 ölçek
- Alpisit – 4 ölçek
- Nijer tohumu- 2 ölçek
- Kenevir tohumu – 2 ölçek
- Hindiba tohumu – 2 ölçek
- Kuş yemi tohumu – 1 ölçek
- Keten tohumu – 1 ölçek
Papağanların Yaz Yemlerinde Karışım Miktarı
Papağanların yaz aylarında sıcaktan dolayı vücutlarında ki yağ oranında azalma gözlemlenmektedir. Verilen besinlerin bu duruma yardımcı olması evcil hayvanınızın dah sağlıklı bir mevsim dönemi geçirmesine yardım eder. Yaz yemleri karışım miktarı şu şekilde sıralanabilir:
- Şalgam tohumu -4 Ölçek
- Alpisit – 2 Ölçek
- Kuşyemi – 1 Ölçek
- Marul tohumu -1 ölçek
- Yulaf bulguru – 1 Ölçek
- Hindiba tohumu – 1 ölçek